Les tempestes són un fenomen convectiu associat a aparell elèctric. A més dels rajos, llampecs i trons, sovint produeix pluges intenses (ruixats), pedra, forts vents i tornados. En ambients molt secs és possible que la precipitació s’evapori abans d'arribar al sòl; en aquest cas es parla de tempesta seca. Un dels principals riscos que poden ocasionar les tempestes fortes de pluja són les inundacions, les quals degut a la seva repercussió sobre el medi i les persones tractem de manera independent en el capítol 8.

Els cumulonimbus són els núvols que generen les principals tempestes de pluja, es formen es quan hi ha una diferència important de temperatura entre l’aire que es troba prop de terra i el que hi ha més amunt. Si l’aire que tenim per sobre està molt més fred que el que el que hi ha a la superfície, es creen corrents verticals molt forts (convecció) que formen núvols de tempesta.

Aquests núvols poden donar lloc a xàfecs forts, a calamarsades, i a llamps. Com que els corrents verticals arriben molt amunt (a més de 10 quilòmetres) l’aigua es glaça encara que estiguem a l’estiu i pot caure calamarsa (boletes de gel) o pedra (si té més d’1 centímetre de diàmetre).

El fet que el núvol tingui una part líquida i una part glaçada afavoreix que es carregui elèctricament i que puguin haver-hi descàrregues elèctriques: els llamps. Aquests poden anar d’una part del núvol a una altra o del núvol a terra. Quan cauen escalfen tan l’aire que aquest es dilata de cop i hi ha com una explosió. El soroll que fa aquesta explosió és el tro.

Font: Meteocat
Cumulonimbus

 

Segons el seu origen les precipitacions, les tempestes es poden classificar en tres tipus fonamentals:

  • Convectives:associades a l'estiu al fort escalfament que experimenta la superfície de la terra o en general quan sobre una superfície calenta passa aire humit i inestable
  • Procedents de sistemes frontals o de tipus ciclònic: es produeix el contacte entre dues masses d’aire amb característiques diferents. En els fronts calents, una massa d'aire calent empeny  una massa d'aire fred. El front fred una massa d’aire fred  empeny una massa d’aire calent.

 

Front calent y front fred
Font: www.prim.net

 

  • Origen orogràfic: estan causades perquè els sistemes muntanyosos poden impulsar els corrents ascendents, frenar la velocitat dels sistemes frontals o produir a les valls un efecte "embut" que origina una convergència i elevació de corrents ascendents

El cicle de vida d'una tempesta oscil·la entre mitja hora i diverses hores. Durant aquest temps, la tempesta pot romandre estacionària o recórrer de quinze a trenta quilòmetres, de mitja, en la direcció dels vents dominants.

Els danys ocasionats per les tempestes de pluja són molt variats pels diferents fenòmens associats, llamps, pedra, vents forts, tornados i amb un ampli ventall d’afectacions com per exemple danys a l’agricultura per les calamarsades i vents forts, danys infraestructures per inundació de vies de comunicació, o mort de persones per caiguda de llamps. Aquesta variabilitat del fenomen comporta que molts dels danys ocasionats fruit de les tempestes es relacionin amb altres fenòmens naturals.