El fenomen meteorològic d’origen natural més espectacular relacionat amb el vent són els huracans. També coneguts segons la zona del planeta com a ciclons o tifons. Un huracà és una tempesta violenta que es forma en els oceans tropicals, caracteritzada per un intens centre de baixa pressió, envoltat de bandes de núvols disposats en forma d'espiral que giren al voltant d’un punt central anomenat  “ull”  i que és una zona de vents dèbils i poca nebulositat.  Els vents giren en sentit de les agulles del rellotge en l'hemisferi Sud i en contra de les agulles del rellotge en l'hemisferi Nord, produint vents que sobrepassen els 120 km/h i fortes precipitacions. També poden causar un augment del nivell del mar inundant les àrees pròximes.

Es formen entre els 5º i els 15º de latitud, a banda i banda de l'Equador on la Força de Coriolis és suficientment forta perquè s’iniciï el moviment de rotació. Generalment es dissipen quan arriben a terra o aigües més fredes. La font d'energia és la calor latent provocada per la condensació del vapor d'aigua. Per tant es requereix que la temperatura de l'aigua sigui superior als 27ºC. Els mals majors són produïts per les inundacions que provoquen les intenses pluges i les ones que penetren i assoten les zones costaneres. Es produeix a més un augment del nivell del mar que pot causar inundacions. Les zones geogràfiques on es localitzen són:

 • Conca de l’Atlàntic ( Mar del Carib i Golf de Mèxic)
 • Conca del Pacífic
 • Nord de l’Oceà Índic (incloent-hi Bengala i el Mar d’Aràbia)
 • Sud-oest de l’Oceà Índic
 • Sud-oest de la Conca Indo -Australiana
 • Conca Australiana – sud-oest del Pacífic

 

Font: NOAA
Mapa de zones geogràfiques on es produeixen huracans

La paraula huracà ve del terme indígena “Hura Khan” que significa vent dels déus. Els noms que se li assignen són de persona i la seva inicial depèn de l'època de l'any. No s'utilitzen les lletres Q, U, X, I, Z perquè costa molt trobar noms de persona que comencen per aquestes lletres.

Font: NOAA
Esquema formació d’un huracà

Els huracans es poden classificar segons la velocitat dels seus vents amb l'escala Simpson/Saffir , en les següents categories:

 

Categoria

Velocitat Vent

Exemples

1.Mínim1

18 – 152 Km/h

Iván

2.Moderat1

53 – 178 Km/h

Jarl

3.Important1

79 – 209 Km/h

Bonnies

4.Greu

210 – 250 Km/h

Georges

5.Catastròfic

> 250 Km/h

Mitch

Hi ha centres preparats per a detectar huracans que recopilen dades enviades per vaixells, boies i observatoris meteorològics. Aquestes dades els combinen amb la informació dels satèl·lits, radars, avions de reconeixement i altres fonts. Amb tota aquesta informació i l'ús de programes informàtics s'intenta pronosticar la possible trajectòria que recorrerà l'huracà. Es pronostica per a les 72h següents;no obstant això, sempre serà més fiable el pronòstic per a les 12h que el de les 72h.

L'actuació i alerta davant d'un huracà depèn de la categoria del mateix.

 • Categoria 1: Les carreteres baixes prop de la costa s'inunden. Danys en bots petits i molls, en plantacions agrícoles, arbres i arbustos. Danys a estructures dèbils.
 • Categoria 2: es desallotja als residents de zones costeres o de terrenys baixos. Danys a edificis mal construïts, sostres, finestres,...
 • Categoria 3: Moltes estructures petites prop de la costa seran destruïdes o molt malmeses. Desallotjament de residents de zones inundables (costa i terrenys amb elevació menor d'1,52 m.). Els edificis prop de la costa seran seriosament afectats pel gran onatge.
 • Categoria 4: Desallotjament massiu de residents que visquin a 457,2 m. de la costa i en zones inundables. Erosió significativa de les platges. Dany significatiu a estructures.
 • Categoria 5: desallotjament massiu de residents que visquin prop de la platja i diverses milles terra endins. Destrucció completa de moltes estructures.

 

Font: NOAA
Imatge satel·lit de l’huracà Ophelia 2005 al sudest dels Estats Units